Parempia ravintoarvoja eineksiin

Ravinteikkaan arkiruokailun aikaansaaminen saattaa tuntua toisinaan raskaalta kun menoja on paljon mutta syödäkin pitäisi. On kiire ja väsymys eikä ruokia ole ehtinyt tehdä valmiiksi.

Kaupan einesosasto tuntuu tällöin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Sillointällöin syötynä einekset eivät terveyttäsi pilaa, mutta kun pääasiallisesti syödään eineksiä tai rasvaisia ruokia, voi osa tarvittavista ravintoaineista jäädä saamatta. Nykyään löytyy aivan hyviä einesaterioita kunhan vaan malttaa katsoa tuoteselosteet läpi. Aina tähän ei välttämättä kiireessä ole aikaa.

Kuinka voisit tehdä esimerkiksi kaupan kinkkukiusaus valmisruoasta hieman ravitsevamman?

  1.  Lisää kasviksia. Syö aterian yhteydessä ainakin oman kätesi kokoinen annos kasviksia ruoan lisäksi. Tuoreet kasvikset ovat helppo lisä; kaupoista löytyy valmiita salaattisekoituksia, mutta ihan pelkät tuoreet kasvikset sellaisenaan tuovat paljon vitamiineja lisää ateriaan. Valitse mahdollisimman värikkäitä kasviksia. Yhdellä porkkanalla, kahdella tomaatilla ja pätkällä kurkkua saat jo hyvän annoksen vitamiineja lisää.
  2. Lisää proteiineja. Esimerkissä mainittu kinkkukiusaus ei juurikaan proteiinia sisällä: 9,9g. Keskivertonaisen aterialla saisi olla proteiinia 15-20g mikäli syödään 5 ateriaa päivässä (tarve riippuu paljon yksilöstä). Vinkki: ota lautaselle myös vaikka palkokasveja tai kikherneitä salaatin sekaan. Proteiini pitää sinut kylläisenä pidempään eikä makeannälkä iske kun proteiineja saadaan tasaisesti pitkin päivää.
  3. Huomaathan myös korkeat suolan määrät. Ne löydät paketin ravintoarvoista. Suolan suositeltu päivittäissaanti on THL:n mukaan < 2g / päivä. Mikäli annos sisältää suolaa 0,84g / 100g, ylittää tämä yhden annoksen suolamäärä päivän saantisuosituksen jo 0,52 grammalla.

Jos opettelet rutinoimaan tällaisia tapoja einesruoan ohelle, voit varmasti hieman paremmin kuin pelkällä einesannoksella – ainatkin saat enemmän kuituja, vitamiineja ja hivenaineita mm.vastustuskykyä parantamaan.

Hyviä valintoja tuleviin kiireisiin! 🙂