Viikon ruokalista

Arkiruokailusta voi tehdä hieman helpompaa käyttämällä siihen aikaa vapaa-ajalla, esimerkiksi viikonloppuisin. Jos koet ettei aikasi riitä, mieti vielä mihin aikasi oikeasti meneekään. Paljonko katsot televisota tai selaat somea? Voisiko näistä nipistää hieman?

Kaikki alkaa siitä, kun istahdat alas pohtimaan seuraavan viikon ruokalistaa. Minä päivinä syöt liha, milloin kasvisruokia, kuinka useasti kalaa – tai vaihtoehtoisesti voit aloittaa suunnittelun siltä pohjalta mitä kasviksia haluat syödä.

Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat suositelleet pitkään punaisen lihan vähentämistä ruokavalioistamme. Lihan karsinogeenisista vaikutuksista on paljon tutkimustuloksia. Maapallon tilanne on myös yksi syy vähentää lihansyöntiä eli voisiko ajatella listalla olevan vain kerran viikossa punaista lihaa?

Kalaa suositellaan syötäväksi 2-3 kertaa viikossa eli kahtena päivänä listalla voisi olla kalaa.

Voisiko loput ruoista olla kasvispohjaisia tai sisältää vähärasvaista lihaa kuten riistaa, kanaa tai kalkkunaa?

Seuraava askel on tehdä kauppalista (ja pysyä siinä) ja käydä kaupassa. Kaupassakäynti 1-3 kertaa viikossa säästää rahaa, aikaa ja hermoja. Se säästää hieman myös vyötäröä sillä heräteostoksia herkkuosastolta tulee tehtyä vähemmän.

Pureudun tässä kohtaa vain pääruokiin eli kahteen lämpimään ateriaan päivässä. Välipaloista tulossa oma postaus.

Mikäli teet töitä maanantaista perjantaihin, on luonnollinen ruoanlaittopäivä sunnuntai. Tee valmiiksi sen verran kun pystyt riippuen ruokien säilymisajoista.

Omat eväät töitä varten voit pakata jo sunnuntaina valmiiksi rasioihin ja leikata mukaan kasviksia pitkin viikkoa.

Esimerkki viikon ruokalistasta koko perheelle:

Maanantai: Uunijuurekset ja uunilohi (pilko juurekset sunnuntaina valmiiksi)

Tiistai: Jauhelihakeitto (tee valmiiksi sunnuntaina)

Keskiviikko: Kanakastike ja riisi (tee samana päivänä: kestää n.15min)

Tostai: Kirjolohikiusaus (tee valmiiksi keskiviikkona)

Perjantai: Tortillat (voit tehdä samana päivänä kasvikset ja esim. broilerin)

Lauantai: Kasvissosekeitto

Sunnuntai: Uuniperunat (lisukkeeksi täyte esim. kasviksista tai tonnikalasta)
Tee itsellesi valmiiksi iso kulho salaattia 2-3 kertaa viikossa ja pilko lapsille kasviksia valmiiksi, niin kasvikset eivät jää syömättä ruoan yhteydessä koska niiden pilkkominen tuntuu aikaavievältä.

Ruoan valmistelu vie toki aikaa, mutta se säästää arjesta ison siivun kun olet valmistellut osan viikonloppuna ja loput arki-iltoina. Töiden jälkeen ehdit olla enemmän lasten kanssa tai harrastaa itse.

Jos vaikka katsot televisiota kolme tuntia illassa, voisitko vaihtaa tunnin tulevan valmisteluun – hyvinvoinnista huolehtimiseen? Muutostyö vaatii aina perehtymistä ja vaivannäköä, mutta vakuutan, että muutos tuo paljon hyvää mukanaan! Tsemppiä!